fredag 31 maj 2013

Värmen

Dom här varma dagarna fungerar jag inte. Jobba, sova, äta och ta hand om familjen. Helt slut blir jag. I natt låg jag och snurrade i sängen i värmen. Luften helt stilla fast fönstret är öppet. Igår var det Joens middag på skolan i kostym och Ellas klass hade picknick på kvällen. Majken och Ester vägrar komma in från tomten. Bara vara ute. Helt skitiga är dom av all sand och allt damm. Idag ska mina fiolbarn på läger och imorgon ska min man fira sin syster i Stockholm. Jag ska berätta saga på jobbet idag. Och igår grät jag över ett hus. Jag och min man och småflickorna gick och kollade på ett hus precis vid järnvägsrälsen här i stan. Jag blev så förälskad, till och med grät på övervåningen där det doftade som hos min moster när jag var liten. Jag gillar min moster. Hon bodde i en fantastisk lägenhet på den tiden. Men huset var för dyrt, men det var som gjort för oss. Nu är det sålt till några andra. Jag har aldrig blivit så förälskad i ett hus. Men vi vågade inte för det var för dyrt, för att vi inte har bott här så länge. Men ändå ångrar jag mig. Vi bor ju redan nu så dyrt och reser inte eller så. Kanske hade det funkat med ännu lite dyrare boende. Men tänk om det skulle bli finanskris och vi sitter där med ett svindyrt hus med enorma lån. Ja inte vet jag. Jag blir lite sorgsen över det här iallafall. Nu ska vi ta tag i allt som behöver göras på det här huset. Ett rutigt köksgolv vill jag ha.

torsdag 30 maj 2013

En tung dag

Fast jag har klippt mig. Äntligen. Inga tovar. Lockar för jag har ju självfall, men det försvinner under allt tungt hår. Joen på avslutningsmiddag i kostym. Ska jag inte sova i natt heller? Tredje natten i så fall. Solen steker och tankarna tjorvar.



onsdag 29 maj 2013

41 år

Min mobil har lagt av och jag har bränt mig i solen. Jag har varit så trött. Igår sprang jag blodomloppet och kunde inte sova. Så klart kunde jag inte det för det kan jag ju aldrig när jag har sprungit sent på kvällen. Jag har blivit ytterligare ett år äldre. Jag tänker att snart är det försent för att få fler barn, säkert redan försent. Sån är jag. Konstiga, underliga jag.



söndag 26 maj 2013

Här är jag på morsdag

Kaffe och macka på sängen, min favoritdryck och min favoritmat. Om man kan kalla mackor mat. Och så är det städat hemma hos oss. Städat. Fast inte om man jämför med såna som har STÄDAT förstås, men vi är nöjda. Igår var jag på tapasrestaurang med mina vänner och hade det så bra och mysigt.

En stor unge skulle sova i tält i natt och en stor unge i en stuga med jämnåriga kompisar. Till stugan skulle han åka moppe. Men jag bli galen. Moppar är nog det farligaste jag och min man vet av det som ungdomar kan hålla på med förutom droger och alkohol. Nästan iallafall. Nu har alla hans vänner en moppe utom han. Fast vi och dom bor i stan. Jag tycker att det är så onödigt. Och man får bara säga ja och hålla tummarna. Så är det att ha ungdomar. På samma gång gläds man åt att dom har kompisar och att dom njuter av livet. Stora ungen i tältet kom hem på natten. Gullungen,

torsdag 23 maj 2013

En lång dag till ända

Jag jobbar med mig själv. Hela tiden. Det märks väl inte, men det känns. Jag jobbar på mitt mående, eller med kanske det heter. Jag försöker jobba på mina relationer. Det är så konstigt det där med att kan vara så svårt. Att vara förälder är svårt, att vara kollega är svårt, att vara dotter är svårt, att vara syster är svårt.

Idag har det varit bra och kämpigt. Vi håller huvudet ovanför vattenytan, men inte så mycket mer. Min son sov i en koja med skolan i natt, men dom sov så dåligt så han och två kompisar cyklade hem fyra i natt. Dom går i fyran. Jag tyckte nog att vi borde ha blivit kontaktade, inte vill jag att han ska cykla hem vid den tiden fast han inte är ensam. Jag känner just nu att det händer saker som jag inte har kontroll på.

Många människor verkar så säkra på allt. På att det dom gör är rätt. Tvekar inte. Jag känner mig nästan inte säker på nått. Sån är jag.

onsdag 22 maj 2013

Värsta husmoren

Middagen klar till lunch, köket rätt så snyggt, köpt en parasollfot, lånat nya böcker, shoppat på Kupan, sorterat tidningar och böcker, köpt blommor, promenerat med småttingarna i skogen . Känner mig stark, fast allergisk idag. Idag kom min pollenallergi. Jag har klarat mig rätt länge tycker jag. Förra året var jag mycket mer allergisk.

På bibblan idag så trollade en högstadieelev för oss och jag träffade en kille som var bästis med min äldsta son när dom gick på dagis. Det var en fin stund. Jo så var en förskollärare där med en liten barngrupp och lånade böcker. Hon var bara så fin med barnen. Förklarade och visade sån respekt för barnen. Det är klart att jag träffar jättemånga fina förskollärare, men hon den här var något lite extra.

I måndags hade vi en fin dag, igår tyckte jag inte om mig själv och mitt hus och då blir jag inte en så bra mamma. Men den här dagen har varit så mycket bättre. En riktigt bra dag. Hittills.

Esters tjockpannkaka



Jogga

Varje dag tänker jag att jag ska springa. I två veckor har jag tänkt det, men inte sprungit. Nu får jag väl ändå skärpa mig.

tisdag 21 maj 2013

Men supersura jag

Jag borde inte ha börjat möblera om, eller jo det borde jag, men kanske inte på en söndag. Så blir det måndag, vår fina, lediga dag och allt är kaos. Fast jag är ju van för det är det jämt, men mer kaos än vanligt. Idag,tisdag, blev jag hemma för barnen var sjuka och kaoset var fortfarande ett faktum. Nu har min man tokstädat som bara han kan. Jag gillar att han städar så bra. Jag gillar att han gick ner på stan när min son var där i lördags. Ibland hamnar vi i konflikter om det där med vad barnen ska få göra och om saker är farliga eller inte. Den här gången tyckte vi nog båda att det var lite stort med att gå på stan en lördagskväll när det är en massa kultur i stan. Vad tokigt det där var, som om det var farligt med kultur. Nej men det var fulla ungdomar och flera polisbilar och sånt. Men han mötte vår son direkt och dom cyklade hem tillsammans.

Ellas kvällsfika. Sällan är jag riktigt så nyttig, men det ser himla gott ut. Storebror säger -Men är det för att lägga ut på instagram? Vad är det för tid vi lever i? Dottern bara- Så fånig är jag inte. Men det är tydligen jag för nu finns ju bilden här.

Men rubriken supersura jag kanske inte riktigt förklaras så bra. Men det är kaoset och solen, som så klart är underbar, men som samtidigt gör mig så slut och sur. Men imorgon är det finare här hemma och jag gladare.

Hemma

Ester har hosta, tveksam hosta. Sjuk eller inte, hemma eller inte? Hur ska man veta klockan sju när alla är trötta och känner sig nästan sjuka av tröttheten. Men hostan lät som krupphosta. Jag tror vi alltid får den i maj. Nu är vi hemma och jag ska försöka att inte ha dåligt samvete för som sagt, är hon sjuk eller inte?

Igår åkte jag och handlade på Coop vid åtta tiden. Så lugnt och skönt det var. Ingen full parkering eller långa köer. Jag lyckades till och med packa kundvagnen lagom full. Nu har jag gjort en köttgryta som kokar och ska koka länge. Nu ska vi väl plocka i huset som fortfarande är rätt påverkat av ommöbleringen.

måndag 20 maj 2013

Skogspromenad

Idag har jag gått på promenad i skogen med Majken, Ester, vår hund och efter smög vår katt. Hon
är lite lustig och vill alltid gå med när vi går upp i skogen, men hon går en lite egen väg bredvid våran och hon vågar inte gå så långt som vi. Sen på slutet, när vi nästan hemma, så anslöt hon.

Skogspromenaden var så fin. Lycka för mig är att se dom där småbenen kliva över rätter och stenar och se att dom kan springa utan att dom behöver akta sig för bilar. Sen hittade dom kottar som var tuggade på och då sa dom att ekorrar ätit på dom. Tänk vad dom kan. Dom kan så himla mycket.

Ester pratar mycket om att hon drömmer läskiga drömmar och hon pratar om att djur kan dö. Hon funderar mycket på det efter hon sett det där programmet på Bolibompa, Snoffe döden och jag tror jag det heter. Idag sa hon att hon var rädd att jag skulle försvinna. Hon väcker så mycket känslor hos mig. Som idag vid middagen när hon ville ha ketchup men sa senap istället. Då kan det bli riktigt jobbigt för henne om inte vi tar det på rätt sätt.

Möblerar om

Hela huset, eller fyra rum möblerades om och flyttades igår. Jag och två döttrar höll på hela dagen. Oj vad vi kämpade. Min äldsta dotter fick kämpa. Jag märker att hon mår bra om hon får jobba med händerna, men man måste kämpa för att hon ska jobba. På kvällen sa hon att hon tyckte att det var roligt att kämpa och jobba. På ett ungefär sa hon så. Hon är som jag i mångt och mycket. Vi behöver mindre stillasittande och mer aktivitet för att må bra. Vi är ju inte klara, men dom stora förändringarna är klara. Sängar och skrivbord har flyttat ner från övervåningen. Tunga ikeamöbler, alltid tyngst.

Sen vill mina småflickor sova i eget rum. Och helt ärligt så vill inte jag det. Jag mår så bra av att sova med dom. För mig är det tryggt att ha dom nära. För mig är dom fortfarande små och behöver den tryggheten. Men det är klart att dom ska få prova om dom vill. Rummet ligger bredvid vårt, så det är ju närmast. I natt har barnen sovit dåligt, dom stora. Vet inte om det är att dom bytt rum eller värmen, för oj vad varmt det var i natt.







söndag 19 maj 2013

Tidiga mornar

Våra minsta har alltid varit så bra på att sova på morgonen. Inga problem att somna sent för dom sover tills vi vaknar. Men nu vaknar Majken tidigt och så går hon ner och ropar på oss. Så nu sitter vi här, helt vimmelkantiga av trötthet. Hon somnade tio igårkväll och nu är hon vaken. Igår lekte dom med grannflickan hela dagen förutom en liten avstickare till Willys. Hur ska hon orka idag? Jag bara undrar.

Idag är det lite fotboll. Igår var två barn på stan på kvällen för det var Kulturnatta här i stan. Nästäldsta var bara där någon timme och gick sedan och tittade på melodifestivalen, men äldsta skulle vara hemma klockan ett senast. Min man cyklade ner vid 11 och kollade läget och det var många som var berusade och polisen var där. Så såg han sonen och han var på väg hem så dom cyklade hem tillsammans. Jag är inte särskilt avslappnad när barnen ska ut på stan på kvällen.

lördag 18 maj 2013

Majken

vill ha ett syskon nu. När får jag en lillebror som ska heta Ingrid? Hur blir det en bäbis, frågade hon mig igår. Hon fattar inte varför det inte kommer någon när hon nu så gärna vill. I morse så sa hon att hon skulle ha en bäbis som heter Mats. Bara så ni vet vad som just nu cirkulerar i hennes huvud.

I veckan firade vi min man som fyllde 46. Vi är inte unga längre är allt jag har att säga om den åldern. Jag och småflickorna bakade en tårta och vi fick svårt att hitta en tid att äta den där tårta. Det var ju fotbollsträningar, ridning och allt möjligt och sen skulle ju Majken och Ester sova också. Så det blev fika med pyjamasflickor och fotbollsklädd son och dotter.



Värmen och Otis, värmen och jag

Jag gillar att längta efter sommaren. Jag gillar sommaren. Men värmen den besvärar mig, särskilt den här första. Jag får soleksem på händerna och kring halsen och i ansiktet och jag blir matt. Söker skugga och fåtöljer. Och nu har vi en hund som flåsar i värmen. Barnen ger honom vattenskålar hela tiden, men han orkar knappt dricka. Fina Otis.

Läser

Jag läser mycket nu. Har bestämt mig för att alltid hålla på med en bok. Inte ta uppehåll och sitta och titta på datorn för mycket. Jag är och vill vara en läsande människa. Nu läser jag den här boken. Hade svårt att börja med den för den är historisk och utspelar sig i nutid och är det något jag är rädd för så är det historiska böcker. Men oj så bra den är. Gillar mycket, mycket. Känner så med barnen, kvinnorna och männen. Alla dessa saker som människor blivit utsatta för som sedan formar dom och kommande generationer. Läs tycker jag om du inte läst.

tisdag 14 maj 2013

Jag vet inte

Om det är ryggskott eller någon låsning, bristning eller vad det nu heter i ryggen. Jag vaknade med ryggont och jag sitter här med fortfarande ryggont. Jag tänkte att jag sovit konstigt och sen på skelettcancer, bara så ni förstår hur en hypokondrisk hjärna fungerar. Den är snabb, vildsint och har en otrolig slutledningsförmåga. Nu har jag besinnat mig och börjat fundera på att jag faktiskt har möblerat om ett helt vardagsrum själv, burit många tunga matkassar själv rätt så många gånger dom sista dagarna.

Igår somnade jag med flickorna klockan nio och sov till klockan 6 på morgonen. Sen gäspade jag i bokbussen. Vad är det då för fel på en? Jag har cyklat massvis idag, bland annat till tandläkaren med en 11-åring som skulle träffa tandregleringsspecialisten. Det visade sig vara en från Haparanda som är några år yngre än mig. Nu är han specialisten. Det är stort. Livet går fort. Det gäller att försöka leva det lite långsamt som motstånd.

måndag 13 maj 2013

Ryktet säger

Ryktet säger att grannarna ska sälja sitt hus. Ett par med vuxna barn och sommarstuga. Dom går aldrig ut på sin stora tomt om dom inte ska klippa gräset eller kratta löv. Bara då. Min mamma hon gillade/gillar blommor och satt ofta nedböjd över någon rabatt. Det var trevligt och roligt för henne att hon gillade sina växter. Jag har nog tyckt att dom här grannarna inte behöver ett stort hus och en stor trädgård eftersom allt är så ödsligt. Så blir jag sorgsen för tänk om det blir så för oss en dag. Fast då tänker jag på min mamma och hon slutade aldrig uppskatta trädgården även om dom tillslut sålde huset som var alldeles för stort för dom.

Men iallafall har jag nu hört att grannarna ska sälja huset och det lustiga är att det har saknats en tegelpanna på deras tak ända sen vi flyttade in och nu är den på plats. Det är noggrannhet. Tänk om det bara var en tegelpanna som saknades i mitt liv. Alltså symboliskt. Jag har så svårt att greppa allt som ska göras. Det och det och det. Att acceptera att livet ser ut så för oss och mig. För mina föräldrar var det inte inte alls så här, det var en mer saknad tegelpanna för dom med.

Iallafall blir det spännande med nya grannar. Hoppas på en stor familj som är mycket hemma. Lite som vi. Bara för att jag tycker att det här kvarteret behöver det.

söndag 12 maj 2013

Möblerat om

Jag skulle städa igår, men möblerade om istället. Det är roligare, mest kanske för att jag är sämst på att städa. Det som är jobbigt när man möblerar om är att man måste flytta på tavlor, tyg och annat. Men det är värt det för jag får energi av det. Jag möblerade om mitt gamla flickrum jämt. Men i övriga huset där jag växte upp möblerades det aldrig om. Men jag har någon oro i mig. Kan inte ha det lika hela tiden. Min hjärna jobbar ständigt för förändringar. Kanske är det någon liten skada i hjärnan jag har. Ändra, ändra, ändra. Men när jag ändrar stora saker som att byta hus eller jobb får jag superångest och mår jättedåligt. Skulle kanske vara bra om psyket orkade med förändringarna om jag nu nödvändigtvis måste genomföra dom.







torsdag 9 maj 2013

Lilla familjen

Men hur kunde jag tänka att jag skulle jobba imorgon? Hur ska jag få dom i säng? Det känns som att det sitter långt inne. Jag har ätit hallon, banan, kesella och honung och det var gott. Jag älskar när jag tycker nyttigt är gott. Jag är liksom felkonstruerad och tycker vanligtvis att onyttigt är gott. Nu kommer jag att frossa i det där nyttigt goda här framöver och skippa endel av det där onyttigt goda.

Nu måste jag gå en husrunda innan jag får börja göra kväll. Jobbigt. Kolla så inga spöken gömmer sig någonstans.

En bild på den lilla familjen som fortfarande är vaken.

Tidig morgon

Mina minsta har aldrig varit särskilt morgonpigga. Dom har sovit när vi sover och varit vakna när vi är vakna. På gott och ont. Ibland på fredagskvällar skulle vi vilja att dom somnade i soffan och så kunde vi bära upp dom och se en film med storbarnen. Men vi inser att vi på måste lägga dom på riktigt för att dom ska somna. Igår somnade dom vid nio p.g.a det där himla ljuset (himla fina ljuset egentligen). Jag läste tre böcker och sjöng för dom, men så började dom skruva på sig och ljuset sökte sig envist in på sidorna om rullgardinen. Halv åtta skulle vi upp idag för Signes ridning är på morgonen istället för kvällen och sen, klockan 11 ska Majken och Ester på kalas. Jippi kalas, deras nästan första, förutom grannflickans i somras. Hemma firar vi ju alla, men bara vi i familjen så det är ju inte samma sak. Jag vaknade halv sju av att någon ropade på mig och det var Majken som redan gått upp. Jag vet lyxproblem, men halv sju är tidigt såna här lediga dagar eftersom man ska vaka in alla stora barn som ska göra klart allt innan dom masar sig i säng klockan 12.

Min son och man är i Prag på klassresa med sonens klass. Dom flög igår, läskigt för mig som är flygrädd och helst inte vill ha någon i familjen i luften. Men det gick bra och dom har 25 grader varmt. Jag älskar att min man följde med för annars hade jag oroat mig tokig, fast hjälp att vara ansvarig för 25 femtonåringar. Tre vuxna och 25 femtonåringar. Men rapporten från gårdagen var enbart positiv.

Igår åt vi potatisbullar, färdiga direkt från frysdisken och idag gör jag morotssås till pasta. Ska man äta lyxigare såna här röda dagar? Vi får väl fika något gott istället.

tisdag 7 maj 2013

En speciell vecka

Två arbetsdagar har jag den här veckan, två. Lite skönt, det jag behöver jag just nu. Bra den här veckan är att jag gjort ett matschema och nästa vecka har vi en matkasse igen. Känns roligt än så länge. Spännande att se vad det blir för mat.

Flickorna kan inte sova p.g.a ljuset som bara lyser igenom rullgardin och persienn. Idag somnade dom kvart i nio, dom blir så trötta på eftermiddagen och så pigga igen framåt kvällen. Men nu är det ju inte många veckor kvar till sommarlovet.

Värmen

Värsta sommarvärmen och jag med fodrad jacka och varma strumpor. Så fick jag en snabb känsla och en påminnelse om att jag har svårt för värme. Och jag som längtat så. Jag har redan soleksem på händerna. Men ändå, äntligen vår, nästan sommar.

söndag 5 maj 2013

Helt otippat

Tacos på en söndag. Joen är nöjd för då blir söndag också en ledig och bra dag. Han gillar inte söndagar annars, men nu så. Var det bara det som krävdes kan jag bjuda på tacos fler söndagar. Jag har läst en bok idag och tvättat fyra plastmattor. Då är det bara allt det där städet kvar. Och det blir ju aldrig klart.

Hur lätta att älska som helst

Här har dom lagt vantarna på iPaden.



onsdag 1 maj 2013

Förlåt

Ester säger att hon inte vågar säga förlåt. Aldrig vågar jag det. Men Majken vill att hon ska det. Pölåt säger Ester då. Vet ni vad det betyder, frågar hon. Förlåt betyder det, säger hon.

Förlåt har varit mitt svåraste ord också. Pölåt till alla jag varit dum mot.

Än så länge

Är barnen hemma på Valborg, eller nästäldsta sov över hos en kompis, men det var bara roligt för henne. Jag fick ett mejl från skolan där dom skrev om alla helger när man måste vara extra uppmärksam och det här var en sån helg. Jag är verkligen så rädd för alkohol och droger. Har inte bra erfarenheter av alkohol under min uppväxt och vill att barnen ska vänta länge. Sen går det ju nästan inte att ta in hur vanligt det har blivit med droger. Jag vill bara gråta. Min man var på droginformation på äldsta pojkens skola och det var riktigt skrämmande. Man får bara hoppas och prata och stötta och hålla koll.