torsdag 31 mars 2016

7-åringarna

Nu har vi firat. Idag blev en ny dag när födelsedagsskorna behövdes bytas till rätt storlek. Vi hittade inte bilnycklarna och fick ta bussen, två bussar, och det blev egentligen en mycket mysigare utflykt. Igår fick vi dra upp alla tidigt för att fira de små för vi stora skulle jobba sen. De slet upp paketen och sen fikade de så lugnt. Kontraster. Så fick de sparkcyklar som de älskade, men tillsammans med grannarna gjorde de en förbjuden utflykt. Det blev lite gråt på slutet av dagen, men sedan kramar och Iggy. Jag köpte hela iggyserien av Jenny Valentine till dem. Vi har ju redan läst alla fyra böcker en gång, men nu börjar vi om. Vi fick skratta ganska mycket. En bra avslutning på födelsedagen.


tisdag 29 mars 2016

Dags att sova

Idag jagat presenter. Imorgon fira de bästa, finaste 7-åringarna. Älskar så mycket.

måndag 28 mars 2016

Besök

Solen skiner. Jag gick upp och bakade ut min nattjästa bröd. Kokade kaffe och te och så kom brorsan med familj på besök. Det blev en trevlig stund. Inga kraxanade kråkor, sluga rävar eller något annat lömskt. Bara trevligt. Nu är vi lediga tillsammans en sista dag innan min man börjar jobba. Jag är också ledig tisdag och torsdag. Lite blandad kompott alltså. Och igen solen skiner. Det är ju trivsamt även om klimatångesten nog bör vara på plats. Vår nu. Fel, fel, fel.

söndag 27 mars 2016

Påskdagen

Vi har varit på utflykt. Den höll nästan inte på att bli av för det låste sig för en av de yngsta. De bråkar mycket sinsemellan nu och jag har tänkt på det där med samma klass eller olika. Samma har känts så naturligt för våra äldre tvillingar, men med de minsta är det annorlunda. 

Iallafall så kom vi iväg och vi promenerade till muséet. Det stora tjusiga som mest fyller mig med osäkerhet. Utställningar vill inte tala till mig. Men det är en fin miljö och vi hade med eget fika. Hurra för oss. Och vi pysslade så många insekter. Ester har fotat hennes och syrrans.

lördag 26 mars 2016

Påskafton

Jag har bakat bröd hela förmiddagen och nu gjort en Hummus med pumpa som blev så god. Jag åt en macka också. Då fick jag dåligt samvete. Jag gillar inte känslan att vara sån som inte äter. Men är det ju så att jag har bestämt att min vikt ska ner. Jag har fått bort drygt 4 kg och igår när jag sprang så var kroppen helt tydligt lättare. En märklig känsla. Men nu är det påskafton och jag ska unna mig lite av varje och tänka att imorgon fortsätter jag med min lilla diet. Nu har jag bakat Solrosfrallor,Sommarbaguette, Aprkos- och valnötsbröd och Skållad råglimpa. Alla recept från boken Enklare bröd av Martin Johansson.

fredag 25 mars 2016

Påsklov

Jag hann inte med, det är påsklov nu. Ändå hade jag ju kris däremellan. Min tarm har varit rätt konstig sen undersökningen. Jag tänker att det kanske är bra att man pratar om sånt som slem och blod. Att bli förstoppad och att inte vara det. Att aldrig kunna bajsa när man är på resa. Och att om jag blir akut-orolig så måste jag springa på toa. Det har hänt ett antal gånger när jag på natten väntar på ungdomen som är en kvart sen eller så. Ja men det här ju jobbigt att skriva (och kanske läsa), men som träning att vara lite mer öppen så är det kanske bra.

Idag har jag bakar Morotskaka och Chokladmazarinkaka. Den förstnämnda fick med beröm godkänt och den andra tyckte någon var för chokladig. Jag smakade en bit av varje, första sötsaken på 10 dagar. Det låter ju inte så mycket, men jag har inte heller ätit bröd, pasta, ris, potatis, feta mejeriprodukter.
Jag kommer att försöka avstå sånt ett bra tag, men gör väl några undantag i påsk. 

Sen är det så mycket jag tänkt på sista tiden som jag ville skriva ner, men minnet sviker mig. Kanske kommer orden till mig nu när vi är lediga några dagar.

tisdag 22 mars 2016

Den här dagen ett liv

Igår drack jag fyra lite vätska som skulle se till att min tarm tömdes och i morse klev jag upp 5 och fortsatte med 2 liter till. Sen körde min man mig till sjukhuset och jag klev med tunga steg till kirurgmottagningen där jag skulle anmäla mig och sen klev ännu tyngre steg 5 trappor upp till endoskopienheten. Där väntade jag några minuter innan jag blev inkallad. Jag fick byta om till vit särk och lägga mig på britsen. Sjuksköterskan pratade lite med mig och då kom tårarna. Jag var så rädd att de skulle hitta cancer i tarmen. Så kom läkare in som visade sig vara en pappa som jag brukar träffa på musikskolan. Han frågade om jag ville att någon annan skulle göra undersökningen, men det ville jag inte. Han är en varm person. Så fick jag lugnande på grund av oron. Sist jag gjorde den här undersökningen, för 10 år sedan så blåste de in luft och jag fick så mycket gaser efteråt av luften. Jag skulle ju få ut luften. Men nu var det koldioxid så det blev inte samma onda efteråt.Så förde han in slangen och jag kunde se allt  på en skärm. Det var inflammerat längst ner, men resten såg bra ut. Iallafall med blotta ögat. Sån lättnad. Inflammationen har jag haft i drygt 10 år nu och det knepiga de sista två åren ungefär är att provresultaten har sett bra ut, men för mig har det inte känts riktigt bra. Från min tarm har det kommit slem och även blod. Så jag fick tigga lite för att göra den här undersökningen. Och så klart har jag googlat som en galning och dragit jobbiga slutsatser. Jag är så lättad nu. Så lättad. Och liksom tom. Dessa prövningar. 

Sen tog jag mig i sakta mak till stan med buss och mötte min son på lunch och sen flanerade jag riktigt sakta och dök på några kraftigt nedsatta gardiner på vägen hem. Jag fotade mig själv och citat i Umeås finaste tunnel. Jag lagade mat, städade lite och hängde upp gardinerna. Vi blev nöjda, alltså jag och en dotter. De andra ser inte såna detaljer.

Sen händer det fruktansvärda saker i världen som förstås är långt viktigare än min tarm. Det är så svårt att förstå och ta in hur man kan göra så här. 

lördag 12 mars 2016

Igår fick jag kallelse till en undersökning

Jag undrar hur mycket jag kommer att kunna slappna av och sova under den närmaste veckan. Jag är så orolig. 

fredag 11 mars 2016

Sportlovet snart slut

Jag har sovit väldigt dåligt några nätter och jag har haft jobbigt med magen. Jag har ju fel på den. Både en tarmsjukdom och IBS, så magens funktioner varierar. 

Men ändå är lovet så fint. Två dagar slalom, opera med hela familjen "Den listiga, lilla räven", jazzklubb med min 14 och 18-åring. Det var 14-åringen som ville för nu spelar han både fiol och klarinett och nu skulle en jazzklarinettist komma hit med sitt band. Anat Cohen hette hon och hon var duktig och cool. Lyssna på henne på youtube, det är hon värd. Sonen var nöjd och köpte skivan. 

Idag blev det slalom i sol och häromdagen i mulet. Båda dagarna får mer än väl godkänt.

tisdag 8 mars 2016

Sportlov dag två

Vår nya tvättställning. Inte fin, men nödvändig. Igårkväll var jag iväg på min intervallträning. Jag går på den varje måndag och det känns så bra, att jag, som inte tycker om att ta ut mig, gör detta. Jag har nu några lördagar försökt upprepa intervallpasset själv. Jag är nöjd. 

Ikväll ska hela den här familjen på Opera. Lite märkligt, men sant. 

måndag 7 mars 2016

Sportlov

Vi har sportlov. Så skönt. Låt det bli ett fint lov. Idag har jag och de minsta varit på badhuset. De stora ville inte. Var nästan bara vi där när någon ropar hej. Det är våra vänner med barn som är där. Så mysigt blev det. Klockan två var det godisregn. Igår promenerade upp till muséet och åkte skrana, jag, de två minsta och en av de två nästminsta. Sen gick vi inpå muséet och filade så gott. Dottern fotade fikat.

onsdag 2 mars 2016

Ikea är här

Det har öppnat och vi var där. Jättekonstigt att det finns här i stan. Jag var så hungrig när vi kom dit idag så fiket blev första stoppet. Sen blev det ramar, ljus, servetter och en stor torkställning som jag var så nöjd med. Nu är jag väldigt trött och lite nöjd.

Två müslirecept

Jag brukar göra båda. På ett ungefär. Jag tål inte hasselnötter så jag har valnötter och ibland cashewnötter. Men valnötter är ju så gott, fast dyrt. Sen använder jag nästan alltid honung istället för socker som står i det ena receptet. Från Anna Bergenströms Kärlek, oliver och timjan är det ena receptet och från en bok som heter Matkärlek är det andra.