söndag 29 maj 2016

Tänker bland annat på att brodera och att jag är trött

Om jag inte var så trött så skulle jag brodera. Så kul var det. Och trött är jag mest hela tiden den här årstiden, men också för att vi var bortbjudna igår och för att vi drack vin. Vi umgicks och hade det jättetrevligt. Barnen verkade också trivas. Ella hade gjort vegansk Oreotårta som vi bjöd på och den är jättegod. Hon gjorde två stycken och på fredag när vi kom hem efter jobb och skola så hade hon städat köket. Helt otroligt. Ibland känns det så bra. 

Idag ska jag springa. Hur jag nu ska hitta energi till det och i värmen som har kommit med besked idag. 

Äldste är i Prag med många klasskompisar, men han ringde idag för jag blev 44 år. Det känns mycket och lite vemodigt. Men när vi satt ute och åt tårta tillsammans så kände jag mig rik. Leva här. Leva nu.

Dottern hade sovit borta i natt och det kändes lite så där när det var så mycket festligheter här i stan. Men jag klarade av att somna ändå. Man får träna på det här med föräldraskap. Träna på modet och att våga lite på att det bär.

lördag 28 maj 2016

Broderi


Jag anmälde mig till en 2 timmar lång kurs i broderi. Hade nästan ingen energi, men for ändå. Vi skulle göra kort som man kan byta med varandra. Som man en gång i tiden bytt filmisar, bokmärken och andra kort. ACT artist trading card. De har en viss storlek. Jag kan ju inte rita eller måla, men vill skapa. Skapa fast rätt så obegåvad.

Efter två timmar hade gruppen från 7 år och uppåt gjort dessa.
Och jag detta.

onsdag 25 maj 2016

Tröttmännschan

Jättetrött nu och stolt. Jag fixade den här dagen även om det återstår ditten och datten.
Idag är en ny dag och tröttheten vet inga gränser. Ligger i sängen, men orkade jobba några timmar. Men varför blir jag så här i maj? Det är inte första gången. I natt ska jag lägga mig i tid. Jag bara måste. Nu ligger jag och tittar på mitt sovrum med öppna garderober, men det gör inget för jag städade det igår. Jag bytte lakan och det var så mysigt att gå och lägga sig. Ibland betyder den där omsorgen om vardagen så mycket, men det finns ingen sån insikt i samhället om det. För mig gör det en sån skillnad och jag är nog inte ensam. Att prata med mina barn när de kommer hem från skolan. En till sån där värdefull grej som inte "betyder" nått. Fast det gör det. Den insikten skulle behöva märkas hos de som styr. Vi får en lite bättre värld om vi har lite mer tid för varandra och för att byta lakan. Det lilla gör det lite bättre även i det större livet.

tisdag 24 maj 2016

Fatta

Jag har städat fast jag nästan inte orkat att vara vaken. Jag är så stolt. Fast nu har jag inte hunnit laga middag och så satte jag mig i soffan och kommer kanske inte upp. 

Akuten

Det är klart att veckan när man är ensam med fyra barn så blir en dålig och måste till akuten. Den äldste fick jag köra dit vid 23-tiden och sen fick vi åka från den "lilla" akuten till den "stora" för en kirurg behövde titta på honom. Hemma var min 14-åring som fick lägga sig i vårat sovrum med de små. Och han var orolig för storebror och kunde inte sova. Sådan mor sådan son. Ja det drog ut på tiden som det ju alltid gör fastän det kändes som lite folk på akuten. Först kom en annan läkare och undersökte honom och sedan kom då kirurgen halv två på natten. Vi fick ett bra besked. Det man måste utesluta gick att utesluta så vi fick åka hem och var hemma ungefär två. Detta blev då fjärde natten med för lite sömn och idag kunde jag inte gå till jobbet. Tröttheten och allergin, som jobbar på alldeles oerhört,  gjorde att jag fick ta en hemmadag. Samvetet tillät mig nästan inte till det, men när jag väl ringde chefen så var hon så förstående. 

Sonen skämtade och sa att nu var det måndag igen då. Förra måndagen var det förtvivlan över sista nationella provet i svenska som blev en tråkig erfarenhet för honom och den här måndagen kryddade vi med besök på akuten. Men då kände ju jag att misslyckas i skolan är liksom ingenting om man jämför. Alltså friska barn är rätt så mycket att vara tacksam över.

måndag 23 maj 2016

Ny dag

Hej
Världen här är vi.
Det regnar idag.
Ögonen kliar
Näsan rinner 
Huset är stökigt
Kroppen trött

söndag 22 maj 2016

Fin helg

Den här helgen har gått i musikens tecken. Från fredagskväll till söndag eftermiddag har barnen spelat fiol och altfiol och varit på läger. Ett spelande barn är bortrest så hon kunde inte vara med. Det andra stora barnet som spelar körde jag till byn där lägret skulle vara på fredag efter jobbet och sen åkte vi hem och lagade middag, Tacos. Sen åkte vi ut på lördag vid halv två och de små var på kompisläger över dagen. Tipsrunda, lekar, fika och så hade vi med middag och lyssnade på fin kvällskonsert och efter det var det brännboll. Jättekul tyckte de små. Sen åkte vi hem och sov alla fyra och åkte tillbaka i morse och hade en till hel speldag. De små har hittat så bra kompisar i sin grupp och det känns så kul för det har de äldre egentligen aldrig gjort i sin och nu är det egentligen bara mina två barn som är kvar i gruppen. Och efter dagens konsert vid tre åkte vi hem. Då skulle vi "bara" handla. Då kändes det som att ögonen skulle gå i kors, men alltså vi lyckades. 

Och skryt, skryt med hjälp lite halvfabrikat ( köpta potatiskroketter och veg. Schnitzel ) så blev det riktigt gott. Jag gjorde Kycklingbiffar som blev riktigt goda och till det åt vi potatis, sallad och en sås med yoghurt, citron, persilja, vitlök, salt och peppar. 

lördag 21 maj 2016

Ensam förälder

Det är jag det just nu. Och det är lite att stå i även om barnen är "stora". Det är lite duttande här och där. En tvätt där, en snabb disk, ut med hunden, vila några minuter, plocka upp från golvet.  Just det vi skulle ju träna fiol. Betala en räkning eller två, slänga ihop mat, bröd. Bröd? Måste baka bröd. Nej glömde tanka bilen. Nu blir vi sena. Vattna små plantor, diska lite, tvätta, hänga tvätten ute. För ute är fint, de där kläderna i olika färger och modeller på ett streck. Ta in tvätten - nej regn. Var är det och det och det? Smöret är slut. Köpt hundmat?  Nej glömt.

 Och jobbat och inte tyckt att det var en riktigt bra jobbvecka. Och lite kaos. Fast det syns väl nästan inte på bilden?
Att välja att se fint istället för kaos och fult. En viktig träning. Nu är det snart fiol för resten av dagen. Har gjort sojafärspaj och kom på att jag kunde ta med varmkorv till de små. Det kändes bra. Att inte krångla till och undvika besvikelser. Nu blir nog alla nöjda. 

torsdag 19 maj 2016

Jag läser om att bli äldre

I en blogg läser jag om att bli äldre. Hos Familjen  Zachrisson. Tack för att du fortsätter blogga förresten. Och tack alla ni som jag läser och tycker så mycket om. Jag har ett behov av att läsa hos er. . Om familj, känslor, mat, böcker, vackert, gammalt, skavt, sorgligt och glatt och lite ärligt också. Och inte om för perfekt. Ja och lite modigt. Men alltså åldrande och tankar på det upptar mkt av min tid. Kroppen har åldrats, själen, tankarna, modet har åldrats. Barnen också. Min pappa finns inte längre, flera älskade släktingar finns inte mer, barndomshemmet såldes för flera år sedan.

Satt på möte idag och har svårt att vara tyst. När jag var yngre hade jag svårt att prata. Så tänkte jag när jag satt där "men tyck inte så mycket då". "Vem är du som ska hålla på att tycka?" Sen kom jag på mig själv med att inse att jag är nog en av de erfarna nu. Det kändes mer okej då fast det borde vara lika okej om jag inte varit det.  Så tänker jag på tiden när jag var ny på jobbet. När jag var den unga på jobbet. Så är det inte längre.

Sen kände jag mig vilsen. Efter mötet när jag är ensam på stan och inser att jag nästan aldrig umgås med någon. Jag sitter ensam med min kaffekopp och orkar endast det och träffa familjen.
Men så är ju inte alla dagar, men förvånansvärt många. Så var det ju inte förr. Det var kompisar, telefonsamtal, bio, teater och krogen. Men det är länge sedan nu. Ska vi säga nästan 20 år sedan. Nu umgås jag när jag springer någongång i veckan.

Det är inte lätt. Så skulle jag vilja säga. Det är inte lätt.

onsdag 18 maj 2016

Igår World recycling day

Så himla bra att jag dokumenterar loppisfynd för glatta livet. Brickan under ett gammalt fynd och den övre ett nytt. Jag hjärta grönt.
Fortsätter att vara rejält allergisk och eventuellt förkyld. Hur ska man veta i pollentider? 

Jag känner mig lite halvilsken och ledsen samtidigt. Den här veckan har börjat lite jobbigt. När det är jobbigt för ens barn så blir det jobbigt för en själv. Sen har jag känt mig lite frustrerad på jobbet. Men jobb är jobb. Hemma är viktigast alla dagar eller borde vara iallafall.

Tavelselfie

Ett älskat Kupanfynd. Vi kan inte läsa vem som gjort den. Det är synd jag hade gärna velat veta det. Kanske naivoch enkel, men också varm. En sång jag
lärde mig när min äldste var liten var så fin. Passar lite till den här bilden.

Under ett yvigt päronträd 
Satt jag och höll dig ömt i mitt knä
Att vi var lyckliga kunde man se
Under ett yvigt päronträd

tisdag 17 maj 2016

Loppis är poppis

Kofta köpt på. Jag minns inte. Kupan eller Myrornas eller på en sån där Båsloppis som egentligen är ett rätt så jobbigt fenomen.

Så börjar många av mina dagar

Med brödbak. Degen jäser under natten och så skjuts in i ugnen. Kanske lite väl extremt att ägna sig åt sånt här på morgonen, men det är lite så jag jobbar. Jag är lite så att jag inte backar för krångel och ordet nej är inte jätte mycket min grej. Förutom om det är sånt jag är rädd för. Då är det för mycket nej.
Det här några enkla bröd med dinkelmjöl, linfrön och havrekli. Annars har jag favoritboken:
Här finns flera nattjästa frallor som jag ofta bakar. Favoriten för mig är frallor med fikon och pumpafrön i, men det är inte barnens. De gillar solrosfrallorna med rågsikt. Låna på närmaste bibliotek och BAKA. Du kommer att känna dig som en bagare. En riktig alltså.

måndag 16 maj 2016

Jag hjärta begagnat del två

Fler Kupanfynd. Älskad tavla och skön fotpall och värsta praktisk. Jag säger bara förvaring.





Ibland så bara brister det

Jag är allergisk mot pollen. Tror jag. Har varit det sedan jag fick barn ungefär. Jag äter medicin sen någon vecka tillbaka, glömde i fredags och blev som klubbad av trötthet. Vaknade på lördag med inflammerade ögon. Och trött. Så trött. En kvinna som jag träffade i kyrkan sa - Hur är det? Ja hon tyckte jag såg trött ut. På eftermiddagen igår blev det så jobbigt med en av det yngsta. Hon har utbrott stup i kvarten och det blev lite värre än vanligt. Jag kände mig så där sjukt misslyckad som mamma. Byt ut mig. Gör om mig. Typ så eländig var jag. Men vi läste på eftermiddagen och kvällen och det blev lite bättre. Lite. Så idag på jobbet så trött. Jag glömde mobilen i bilen när jag var på jobbet och när jag är på väg hem så ser jag att min son har ringt. Det visar sig att han misslyckats så på ett nationellt prov. Och då brast det. Jag tyckte så synd om honom. Jag hade lust, sant men knäppt, att ringa lärare och säga att så här kan du inte göra. Det gjorde jag inte. Istället grät jag lite med sovrumsdörren stängd, lite i smyg och ringde min man. Han säger- Shit happens. Ganska befriande. Men fortfarande så känns det väldigt jobbigt. 

Sen, om man ska prata trist, är bloggandet och att det försvunnit. Instagram har tagit över, men det bli ju aldrig samma sak. En bild säger inte mer än tusen ord för mig. Hittade en så fantastisk blogg häromdagen som heter Ulrika Olsson. Har läst den förut, men inte som i helgen. Oj vad jag har läst och tittat på alla fina bilder på loppisfynd, keramik, inredning och en massa mer. Och i år har hon skrivit två inlägg. Två. Och så är det med så många favoritbloggar. Eftersom det gjorde mig lite sorgsen så började jag försöka ändra lite i min blogg. Kanske kommer jag att skriva oftare. Bara för att vara så där tvärtemot.

Jag hjärta begagnat

Jag kom på att ett av mina stora intressen är gamla grejer. Loppisar. Mest blir det Kupan för det ligger så bra och är så lagom. Lagom grejer och fint inrett.
Damerna har köpts på loppis där.Har ej hamnat på väggen än. Har fått lära mig att tekniken kallas Flamskvävnad (tror jag). De är urfina, enligt mig då. Favoriten hon i gröna nyanser eftersom grönt alltid får mitt hjärta att bulta fortare.
Bestick har jag också hittat där för vi har lite knivbrist. Men skönheten gick visst före funktion. Minst fanns det knivar i högen och mest det vi redan har, skedar.

Och min dotter. Sådan mor sådant barn. De här dojjorna hittade hon när vi var på Myrornas i helgen. Mitt hjärta blev alldeles varmt. Hon är så fin dottern. Två 80-tals jackor har hon på sig nu så här på våren. Fast inte samtidigt.

torsdag 12 maj 2016

Regn i sol

Ni vet det är sol och så kommer lite regn. Finns inget vackrare. Så är ofta min känsla. Sol, moln och lite sol igen. Ett himla pendlande. Idag var en trött dag, men nu ändå helt okej. Det funkar, dagen funkar.

Idag hade jag klätt mig i en vit tröja. Men hur tänkte jag? Efter typ en timme hade jag spillt kaffe på den. Sen tappade jag bilnyckeln i Umeås nyaste köpcentrum och bar samtidigt en tung hylla i famnen och två pajformer i andra handen. Tänk vad jag blir less på mig själv då. Detta tappa bort, vara opraktisk och inte tänka mig för.  Men jag hittade den. Jag hittade den och blev lättad.

Sen blev det fiol, middagslagning och en massa plockande. Och så lite tårar. Den äldste kom på att han snart flyttar och då blev ju jag påmind och så blev det ledsamt värre. Ja det blev sol, regn och så lite sol igen.


söndag 8 maj 2016

Nu ska vi ta springstund

Ja det gjorde jag idag, i värmen, längs en väg utan skugga. Det var vårens jobbigaste springtur. Jösses. Jag, värme och motion går ej att förena. När det gäller hår så har jag hittat en sjal här hemma som jag trivs att ha i håret. Jag har varit på vippen att klippa av det rejält, men nu kan jag förhala det hela med sjaltricket.
Vi har inte så mycket lökväxter. Synd, jag tycker egentligen att det som blommar nu är det vackraste.men några fina Krokusar har visat sig.
Bilderna kom i en förfärlig oordning. Jag bakade pizza igår och gjorde två med Blomkålsbotten. Jag hade höga förväntningar och den såg fin ut, men den var typ mesig i smaken. Nästa gång ska jag ha på goda, svarta oliver.

Så tänkte jag på affären igår att nyttig juice till bra pris kan väl inte vara fel. Men huvva. Jag tyckte verkligen inte om. Alla de här nyttiga sakerna som folk skriver så mycket om. Hur ska man lära sig att gilla. Som chiapudding som jag aldrig smakat, men som jag nästan inte vågar. 

fredag 6 maj 2016

Alla lediga, men inte jag

Inte ofta det är så. Men att vara på jobbet när alla andra är lediga är helt okej. Oftast är det jag som är den personen, men idag är det min man. Häromdagen sprang jag igen. Heja mig. Det är nyttigt för mig, träningen och jag trivs med min lite lättare kropp. Nu vill jag även ha ordning på mig själv. Mitt humör. Ilskan och det ledsna. Och jag vill känna att livet håller ihop. Att kraften räcker. Det ska jag jobba på. I sommar ska jag vara ledig hela sommaren. Hela sommaren. Det blir några månader som jag hoppas att vi ska ha det bra tillsammans och att det ska kännas bra i mitt inre.

torsdag 5 maj 2016

Titta jag växer


Jag hade ju tänkt mig den här sommaren som den gröna, den växande. Just nu känner jag mig mest krympande, lite låg och förtvivlad över saker. Och då börjar det här gröna projektet mest kännas svårt och jobbigt. Vissa fröer gror och andra inte. Vissa växer så långsamt och andra kanske för fort. Sen, ja sen ska de ju få plats också därute. Squashen som får plats två i en pallkrage. Jag har ju så mycket som ska få plats. Och hur kommer min energi att räcka kan man undra. 

Glad är jag fortfarande åt mina inomhusväxter som fått ny jord. De är så glada. Elefantöronen till exempel, gladare än gladast. Och idag hade mina pelargon sticklingar (heter det så) fått rötter och jag har planterat två. Nu börjar det bli fullt på våra fönsterbräder. Jag ska få det att blomma inne i mig också. Jag ska klara det.

måndag 2 maj 2016

En helg har passerat


Den här helgen har varit hemsk och fin. Lördagen var så jobbig fram till ungefär åtta när det vände. Min man bortrest och jag under isen av sömnbrist och så dottern som inte klarar av stökigt. Den sämsta kombinationen kan jag lugnt säga. Men vinsten, om det nu fanns någon, var att jag desperat började städa. Så nu är 4 trasmattor i plast tvättade, hallen nere lite städad, hallen uppe mycket städad, nästan all tvätt tvättad, ännu mer kläder bortsorterade, skoförrådet städat och urvuxna skor borttagna. Jag grillade korv också, redig som jag är. Resultat grillad korv och brännskador på hand och arm. Sen på kvällen så tog vi oss till en brasa och efter det åt vi godis och såg filmen Tsatsiki. Jag somnade och sedan sov jag med några avbrott för barn som kom hem på natten. Jag var nog rätt trött. Somnade även vid halv nio när jag la de små på söndagskvällen. Jag var nog rätt trött.

Just det, de små hade loppis på trottoaren också. Tre grannar handlade varsin grej.

På söndagen sprang jag, tvättade mer, köpte pallkragar, förberedde för en kompost med tre pallkragar och lagade en underbar blåbärspaj på kvällen. Och vi åt lunch ute på gården både lördag och söndag. Det är en bra grej. En bra grej från en helg som inte var helt okej.