torsdag 3 juli 2008

Och sedan


åkte vi lite till och städade ur ytterligare några stugor och en lägenhet. Jag gillar vandrarhem mycket, men hotell är förstås lyxigare men både dyrare och inte så charmiga oftast, men om man kunde slippa städa rummen på vandrarhemmen vad glad jag skulle bli då. Tänk om man fick lägga en liten extra slant och slippa det. Iallafall om man har en stor familj och många sängar som ska bäddas och en massa mat som ska lagas och disk som ska diskas.

Så vi åkte till Falun och tog in på hotell en natt och lyxade med varmt bad och hotellfrukost som vi levde på fram till middagen. Och less på alla utgifter så uppmuntrade vi barnen att äta mycket och det gjorde de: Våfflor, prinskorvar, äggröra, fil, flingor, rostade mackor. Det var som det stora Tabberaset i Emil i Lönneberga.




Sedan Carl Larssongården. Vad fint det var. En guidad tur där som var så spännande. Barnen ville bara hem och var inte sugna på att åka dit, men jag tror att de faktiskt gillade det. Det var spännande för de att gå runt i de där rummen och höra berättelser om familjen. Hur annorlunda de tänkte om man jämför med de rådande idealen på den tiden.

Familjen åt tillsammans, det vanliga var att barnen åt i ett annat rum, de åt bland annat pasta, pizza och även thaimat vilket var otroligt ovanligt, Karin sydde kläder åt sig själv och barnen som man kunde röra sig i och leka i. Det vanliga annars var att man hade väldigt smala midjor på kläderna. Och vilka färger de hade i huset. Åk dit. Jag vill dit igen.

6 kommentarer:

Anna Stilla sa...

Vad fina ni är allihopa där på bilden!

Jag har fått för mig att man kan betala för städning på vandrarhem men det kostar alldeles för mycket.

Förra året var jag och min sambo i Sundborn. Jag har läst en del om familjen Larsson och hur de avvek från dåtidens familjebild. Jag ville besöka huset och få se allt med egna ögon. Jag skulle kunna flytta in där på en gång.

Kram
Anna

Maria sa...

Hej
Ja då blir det inget om det kostar mycket, men hade det varit en liten slant då hade jag gjort det direkt.

Jag skulle också kunna flytta dit direkt och jag ville inte gå därifrån. Vilken familj.

Anonym sa...

Nu blir jag nostalgisk... när jag var i 9 års åldern gjorde vi en Dalarna turné och besökte då bl a Carl Larssongården och jag minns att jag tyckte det var sååå fint, minns porträtten han målat på innerdörrarna...
Vi ses på måndag1 :-)

Anonym sa...

Hej vad skönt med en sådan semester resa... ÅHH vill ta mig till C.L huset velat det i år...
ni verkar ha haft det underbart.. det där med städning ja det är tröttsamt ska man ha semester ska man åka utomlands bo på hotell med allt ingående.. om man vill slippa städa men då kostar det en bra slant...och sverige är ett fantastiskt land att se och uppleva..

Anonym sa...

Sundborn, ja...det är verkligen en upplevelse. Men jag blev sååå besviken att jag inte fick fota!!!! Hade velat gå omkrings själv där och bara provsitta och provligga! i några timmar. Visningen var ju så kort! Insöp allt med ögonen. Njöööööt!
Min son gick i samma klass som en ättling till Carl Larsson (i Kiruna) och de spenderar en vecka varje sommar i denna idyll. Det finns delar som är privata. Tänk! Den pojken är väldigt duktig på att RITA...undrar om det finns ett samband? ;D
Ps har skrivit in några slags recept nu...om du vill ha.

Maria sa...

Hej!
Det verkar som om vi gjort lite samma resa, jag var också till Sundborn bla. Fantastiskt och inspirerande!! Vi tyckte mycket om Kolmården, särskilt Safariparken. Idag börjar jag min resedagbok med två bilder hemifrån er...men det är det ingen annan som vet =)