måndag 3 november 2008

Jobbigt

De arga flickorna (de är tre jag + två till)

Vi har det jobbigt här hemma nu, känns som att man kastas mellan glädje och oro hel tiden. Lördagen kändes ju som en fantastisk dag om man jämför med de senaste månadernas trötta dagar. Men det vänder snabbt igen. Igår blev allt jätte jobbigt, det började när vi gick på en promenad med barnen, alla utom det äldsta. Vi gick på ett litet mysigt bokcafé där en kvinna berättade fängslande spökhistorier. Vi fikade gott fika och skulle promenera hem.

Jag vill inte sa barnen. En ville inte gå dit heller för det var så jobbigt och en ville nästan inte gå dit. Äldsta dottern började gå och sparka sina vinterskor mot en husvägg i protest och yngsta sonen ville inte ha på sig jackan eftersom han hade glömt att ta på sig fleecetröjan (jag vet inte hur det hängde ihop riktigt). Min man blev sur och sa att hon förstörde skorna. Jag sa, dumt nog, att då är det väl bättre att du går utan om du gör så. Då tar hon av sig skorna och går i snön i strumporna. Inte så lång bit, men ändå. Då blev de andra förskräckta och sonen tog på sig jackan. Hemma till slut. Vi var helt utmattade och kände oss som en dåålig familj. Dålig mamma.

Jag la mig och läste och tvillingarna busade i flera timmar hysteriskt, på bristningsgränsen hela tiden. Dottern läste med stängd dörr hela eftermiddagen och kvällen. På kvällen fick hon ett nytt utbrott över sin läxa som är en berättelse hon ska skriva, men hon fick inte skriva som hon först hade tänkt för fröken och nu kan hon inte ställa om. Och så hittade hon halloweenfärg och målade händerna gröna och sen blev hon arg på det och sen till slut somnade hon. Läxan har hon inte gjort.

På morgonen var hon jätte trött och arg på lite småsaker, men mest arg blev hon på ytterkläderna. Inget är fint och inte är bra. När hon började trean kändes hon så mycket större och förståndigare än tidigare, men nu känns hon som ett åskmoln. Hon sov över hos en kompis natten mellan torsdag och fredag och sedan dess har hon varit ganska trött. Vi vet inte riktigt vad vi ska göra. Vår yngsta flicka är också ganska arg för tillfället och har svårt att somna på kvällen. Hon har alltid somnat direkt man har läst och släckt och legat bredvid henne en stund, men nu vrider och vänder hon sig länge och kommer upp. Det känns som vi skulle behöva vara hemma ett tag och samla kraft. Inte har jag någon energi till jobbet nu efter all turbulens.

3 kommentarer:

malve sa...

Att säga åt henne att gå utan skor då, är precis vad jag brukar göra - och det funkar alltid.

Skönt att höra att det är fler än jag som har jobbiga ungar ibland!

Hemma hos Bröderna Bus sa...

Vad det är härligt att titta in till nån som faktiskt kan stå upp å säga att ungarna är jobbiga ibland. Jag gillar verkligen din blogg, du sätter ord på mångas vardag. Jag är oxå jättearg å sur just nu och skäller minst halva dagarna om inte mer. Energi har jag inte men av några fina bloggvänner har jag fått lite och kan därför dela med mig lite av det till dig. Simma lugnt å ha en bra dag.Kram C

Anonym sa...

Maria, stiltje är vindstilla, kaos är oordning. Bägge motpolerna behövs för att livet skall kännas meningsfullt. För vem vill ha ett helt stiltjefullt liv? Du har både vindstilla och oordning i ditt liv vilket betyder att du och din familj är helt underbara, gedigna och äkta.
kram från Gunnel