fredag 22 februari 2008

Boksamtal

Idag hade jag boksamtal med en årskurs tre som hade läst en bok som heter Tanarog - yxkämpen av Niklas Krog. Jag har aldrig förut haft ett boksamtal, men pratat om olika böcker för barngrupper oändligt många gånger. Men nu hade hela klassen läst samma bok och det kändes som ett perfekt utgångsläge för ett boksamtal. Vi gjorde en spalt för allt som de tyckte var bra med boken, en spalt för allt som de tyckte var dåligt och en tredje med frågetecken och funderingar över boken. Ett frågetecken som två av barnen hade var varför dvärgarna hade yxor (den handlar bland annat om dvärgar med väldigt långt skägg). Då säger en flicka så här : Yxorna är kanske för dvärgarna som dalahästarna är för oss. Förstår ni, en nioåring som säger så. Så klok. Det var så givande med boksamtalet så istället för att skriva bokrecensioner och liknande så kan man prata om böcker för det ger så mycket mer.

3 kommentarer:

Anonym sa...

När jag jobbade i Angered hade vi ett väldigt välfyllt bibliotek och många böcker med flera ex av varje. Då hade vi läsgrupper där 3-5 elever läste högt turvis (+ hemma i läxa) samma bok. Sedan diskuterade vi alltid boken. Modellen var nog efter John Steinmberg tror jag och gav jättemycket tycker jag, speciellt för dessa barn som även behövde erövra ett svenskt språk.

Sen jobbade vi ibland med en helt gemensam läsupplevelse för hela klassen, tex läste alla Bävertecknet och med utgång från den pratade vi om nybyggartiden, etc etc.

I nuvarande skola har vi också tagit fasta vid gemensamma läsupplevelser via läxa där alla läser samma text/bok och vi varje vecka pratar om läsningen, tex genom frågor barnen ställer varandra. En av de bästa böcker vi har här tycker jag är Eldens hemlighet.

Ursäkta att jag alltid skriver så långt men det är så kul när fler har samma glöd för detta!
/Johanna L

Maria sa...

Hej
Hur kan du be om ursäkt för det? Jag blir ju bara gladare ju mer du skriver! Vad roligt att du jobbar med boksamtal så mycket. Många lärare jag kommer i kontakt med via biblioteket använder sig mycket av recensioner i skriftlig form. Jag tror att eleverna blir så less på det. Och sen kan man ju behöva vägledning under läsningen.

Eldens hemlighet är jätte bra tycker jag med. Både killar och tjejer gillar den tycker jag att jag har märkt.

Anonym sa...

Vad bra att det uppskattas! Jag har nog haft tur och oftast haft även kollegor som prioriterar böcker och läsning. Var ett tag väldigt inläst på barnböcker men är lite efter nu (förutom de för upp till 2 år) tyvärr. Tycker bokprat är så roliga och att försöka inspirera elever. Något de alltid nappar på och gillar är Gull Åkerbloms serie om Moa och Samuel. Även bra för svaga läsare.
/Johanna igen