fredag 28 mars 2008

Individualist, ja visst

Jag hörde en man på radio som jobbade på något arkiv och forskade om något, minns inte riktigt vad, men det handlade om You tube och hur populärt det är. Det var intressant, men så berättade han också att han och hans fru ser nästan aldrig på TV eller lyssnar på radio utan sitter istället med varsin Laptop i knät och kollar på datorn på det de vill se. För då behöver de ju inte anpassa sig efter några tider när olika program sänds utan välja helt själv.

Jag kände att jag blev irriterad, irriterad över människorna i det här samhället som bara ska bestämma allt själva och vägrar anpassa sig. Nu låter jag kanske som en bakåtsträvare, men jag vet inte inte om jag precis gillar den här utvecklingen i alla lägen. Lite grann handlar väl om att kunna dela upplevelser och att sitta med varsin dator i famnen måste väl vara att lite ta bort den biten.

Från det till att sonen ringde till en kompis och ville leka men då fick han inte det för de var tre och hade bestämt att de bara skulle vara det. Jag förstår, å ena sidan, tre är många och alltid vill man inte leka i stora gäng, å andra sidan en till kan väl vara välkommen om den ringer och vill. Så vet jag att min son aldrig skulle ha sagt nej till en som ringer även om han redan leker med några. Jag kände att jag blev irriterad över det och över de där två vuxna med lap tops i knät, över det här att det viktigaste i dag är att vi bestämmer själva, att vi lär oss att säga ifrån, att säga vad vi vill, att vi får göra vad vi vill när vi vill. Jag vet att det är viktigt att kunna säga nej, livsviktigt, men jag vet också att vi kan tänka lite mer på andra att det inte är skadligt att göra det. Ja nu har jag fått ur mig det här. Och jag vet att ni kanske inte alls håller med mig.

7 kommentarer:

Anonym sa...

håller med dig fullständigt! Vi skapar en värld där utanförskap ska vara "inne" vi skyddar oss med högre och högre staket... vi ger samma signaler till våra barn,samtidigt som vi säger man ska vara vän med alla!?

Maria sa...

Ibland är det svårt att förstå hur världen vi lever nu ser ut egentligen. Så stora skillnader jämfört med när vi var barn med datavanor mm. Och ändå är vi ju inte så gamla...
Sedan kan jag precis känna hur ledsen man kan bli å sitt barns vägnar när de nekas vara med någon tex. Man kan ju nästan bli mer ledsen än vad de blir...
Trevlig helg!!

Anonym sa...

Visst är det en svår balansgång det där mellan individens egna vilja (och behov) och så "gruppens" behov och allt det man har gemensamt?

Jag funderar en hel del på hur man uppfostrar sina barn till att både se till sig själv och tillgodose sina egna behov samtidigt som de ska bli empatiska människor som bryr sig om sina nära och kära. Så svårt!

Min äldste som är en individualist med stor integritet och inte alltid världens bästa vän. Han sätter ofta sina egna behov och sin egen önskan först, vilket sklart ger upphov till många irritationsmoment och diskussioner... Det är svåra diskussioner!

Kram,
AnnaSv - tillbaka i bloggvärlden

Selmas småprat sa...

Jag tänker att man nog ska värna om sig själv och sin integritet OCH alltid sätta sig in i hur det känns för andra när jag agerar si och så....det ligger mycket i uttrycket "som jag vill bli behandlad bör jag också behandla andra".....empati och medkänsla!Det känns jättehemskt om barna inte får vara med, men jag brukar säja till mina när sånt händer, att egentligen så säjer det mer om han som nekade dig att vara med än om dig, vem gjorde fel i det här fallet, jo det var ju han som nekade dig att vara med, och inte du, det är inte dig som det är fel på....hoppas det blev något så när begripligt hur jag tänkte!

Maria sa...

Hej Susanne
Visst är det motsägelsefullt.

Hej Maria
Jag håller med, det är svårt att greppa all teknik och hur folk lever med all ny teknik. Jag blev mer ledsen än sonen, han blev bara lite besviken sa han.

Hej Anna
Kul att höra av dig igen!!Visst är det det svåraste, inte utplåna sig själv, men samtidigt bry sig om andra. Och hur mycket ska man blanda sig in som förälder?

Hej Selma
Tack för dina kloka ord.Det var helt begripligt och bra att försöka vinkla det till att det inte är fel på den som inte får vara med.

essko sa...

Vilken intressant blogg, hit kommer jag tillbaks! Håller med de övriga och dig i frågan. Individualism är bra till mycket, men behöver balanseras mot social medvetenhet och empati...

Maria sa...

Hej Essko
Kom gärna tilllbaka