söndag 13 januari 2008

Jag lovar

Jag lovar att jag inte ska ha ett enda barnkalas och inte gå på någon julgransplundring den här veckan som kommer. Jag ska inte heller vara uppe sent på kvällen någon enda kväll. Jag ska äta nyttigt hela veckan, inte en enda tårtbit. Jag ska gå upp i tid varje morgon. Jag ska springa minst två gånger. Jag ska komma i tid till jobbet minst tre dagar. Jag ska inte oroa mig alls mycket under veckan, inte ens över att jag ska lära mig att spela fiol. Jag ska ha tålamod med barnen och inte tjata på att de sitter för mycket vid datorn och läser för lite. Jag ska laga lagom mycket mat och kanske städa lite. Och jag ska berätta en saga för en barngrupp för första gången i mitt liv utantill och det ska jag inte alls bli nervös över.

3 kommentarer:

Anna Stilla sa...

Det är farligt att lova sig så många saker åt gången :)

Däremot är det inte farligt att berätta sagor för barnen. Jag har berättat mycket och då och då kallar jag mig (ho ho ho) för sagoberätterskan.

Lär dig inte sagan utantill. Tänk bara på de viktigaste händelserna i sagan och sedan kan du fylla den med dina egna ord (om du kommer av dig). Inled sagan med en liten pling ( med ngn bjällra eller ett litet vindspel) och säg några magiska ord.
Jag brukar säga (med min magiska röst):

Det tisslar och tasslar
Det risslar och rasslar
Nu kommer det troll, nu kommer det knytt
Nu är allting som förbytt

Du får också avsluta sagan med ngt liknande, kanske snipp snapp snutt.

Lycka till!

Anna Stilla sa...

En sak till, innan jag berättar brukar jag be barnen om att stänga munnar och då gör jag en rörelse kring munnen som om den hade en dragkedja. Munnen får bli stängd under hela berättarstunden. Sedan ber jag barnen om att öppna sagoöron. Utan sagoöron kan man inte höra en saga nämligen. När sagan är berättad då är det viktigt att låta barnen öppna munnar på nytt. Som att öppna en dragkedja. Jag hoppas att du förstår vad jag menar.

Maria sa...

Men tack så otroligt mycket. Jag blir helt lycklig över dina tips. Jag har verkligen aldrig gjort det här förut och jag är nervös fast jag inte skulle det. Åh vad bra med dragkedjan, de magiska orden och inte lära utantill utan bara de viktigaste händelserna.